[Warsztat] Infrastruktura na makietach - pytania

Inzynier70

[Warsztat] Infrastruktura na makietach - pytania

Post autor: Inzynier70 » 2009-06-13, 02:56

W tym wątku zamieszczajmy pytania związane z infrastrukturą drogową i kolejową na naszych makietach.
Sam robię makietę i chciałbym prosić kogoś, kto zna się na instrukcji WTBE-10 (dla mnie to czarna magia... :shocked: ) o pomoc:

Czy dozwolone jest takie ustawienie karzełka na szlaku jednotorowym, czy już może lepiej zrobić semafor 4-komorowy z białym światłem?
Na rysunku jest semek 5-komorowy, spieszyłem się, tak naprawdę mam 3-komorowy.

:strzałka: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 006d0.html\

kilof

Post autor: kilof » 2009-06-13, 22:43

pokaz szerszy, a najlepiej cały plan stacji bo nie wiadomo czy w ogóle jest sens stosować karzełki?

Matt
Posty: 54
Rejestracja: 2006-07-06, 08:59
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Matt » 2009-06-14, 23:22

Jak na mnie, to karzełek, który służy do wskazywania pozwolenia na jazdę manewrową się nie sprawdzi - takie coś stosuje się na bardzie rozbudowanych układach torowych.

A semafor - chyba może być :)

Inzynier70

Post autor: Inzynier70 » 2009-06-15, 12:39

kilof pisze:pokaz szerszy, a najlepiej cały plan stacji bo nie wiadomo czy w ogóle jest sens stosować karzełki?
Może zamiast robienia większego rysunku opiszę:
Stacja posiada jeden peron i jeden tor (powód - zobacz mój podpis <tory>, zatem nie ma zwrotnic :cry: ) więc chyba macie rację. Karzełka nie ma co stosować, a jeśli już, to semafor 4-komorowy :mruga:.

Awatar użytkownika
Ogryzek
Posty: 553
Rejestracja: 2010-03-03, 15:47
Lokalizacja: Gniezno

Post autor: Ogryzek » 2010-03-08, 17:55

Inzynier70 pisze: Stacja posiada jeden peron i jeden tor...
To nie ma racji bytu 4-komorowy :nuts: domyślam się ze Tobie zależy by był jakiś semafor... Dla tego proponuje by był tam blok czyli 2-komory :) nikt tobie nie zarzuci ze coś zrobiłeś co nie ma odbicia w realu :mruga:

Inzynier70

Post autor: Inzynier70 » 2010-03-11, 08:22

Ogryzek pisze:To nie ma racji bytu 4-komorowy domyślam się ze Tobie zależy by był jakiś semafor... Dla tego proponuje by był tam blok czyli 2-komory nikt tobie nie zarzuci ze coś zrobiłeś co nie ma odbicia w realu
Tamten projekt makiety poszedł do śmieci. Ale masz rację, zależało mi, żeby był w ogóle jakiś semafor ;) Nie mogłem sobie wtedy wyobrazić, że tam będzie przystanek osobowy :)

Awatar użytkownika
Ogryzek
Posty: 553
Rejestracja: 2010-03-03, 15:47
Lokalizacja: Gniezno

Post autor: Ogryzek » 2010-03-11, 17:30

A teraz jaki masz?? :cool:

Inzynier70

Post autor: Inzynier70 » 2010-03-15, 22:21

Ogryzek pisze:A teraz jaki masz??
Tamten był tortem, a teraz robię mały modułek ( :strzałka: Makiety), jednak to takie "homo nie wiadomo" ;) w porównaniu z wieloma innymi makietami.

Awatar użytkownika
Ogryzek
Posty: 553
Rejestracja: 2010-03-03, 15:47
Lokalizacja: Gniezno

Post autor: Ogryzek » 2010-03-16, 10:05

heheh moduły najbardziej mi się podobają bardziej odzwierciedlają kolej w naturze :) pokaz jakiś plan czy co tam już masz :D

Inzynier70

Post autor: Inzynier70 » 2010-03-16, 20:14

Pokażę w makietach :smile2: EOT

Awatar użytkownika
Ogryzek
Posty: 553
Rejestracja: 2010-03-03, 15:47
Lokalizacja: Gniezno

Post autor: Ogryzek » 2012-03-07, 02:24

Prawie dwa lata i cisza... Wiec jak? :D

ODPOWIEDZ