[Warsztat] Sprawy techniczne dotyczące modeli papierowych
A teraz mam pytanie dotyczące modeli plastikowych i metalowych
Wiem że to nie zgodne z tematem który założyłem ale po co tworzyć kolejny temat
Jak jest taka możliwość prosił bym kolegi admina, o dopisanie do tematu " i innych" to się będzie zgadzało
A wracając do pytania.
Jak mogę na modelu namalować jakieś napisy i numery. Wiem że mogę skorzystać z np: flamastra ale to nie będzie estetyczne. Czy korzystacie z jakiś szablonów ogólnie dostępnych ( wiem ze są, ale np: do ściśle określonych modeli), lub innych pomocnych rzeczy ? Jak są jak je zdobyć czy zrobić ?
A może z drżeniem ręki malujecie malutkie numerki i literki.
chodzi mi o namalowanie numerów taborowych i napisów.
Wiem że to nie zgodne z tematem który założyłem ale po co tworzyć kolejny temat
Jak jest taka możliwość prosił bym kolegi admina, o dopisanie do tematu " i innych" to się będzie zgadzało

A wracając do pytania.
Jak mogę na modelu namalować jakieś napisy i numery. Wiem że mogę skorzystać z np: flamastra ale to nie będzie estetyczne. Czy korzystacie z jakiś szablonów ogólnie dostępnych ( wiem ze są, ale np: do ściśle określonych modeli), lub innych pomocnych rzeczy ? Jak są jak je zdobyć czy zrobić ?
A może z drżeniem ręki malujecie malutkie numerki i literki.

Ale po cóż to malować...Blakkatze pisze: Jak mogę na modelu namalować jakieś napisy i numery. Wiem że mogę skorzystać z np: flamastra ale to nie będzie estetyczne. Czy korzystacie z jakiś szablonów ogólnie dostępnych ( wiem ze są, ale np: do ściśle określonych modeli), lub innych pomocnych rzeczy ? Jak są jak je zdobyć czy zrobić ?
A może z drżeniem ręki malujecie malutkie numerki i literki.![]()
W obecnych czasach można zrobić kalkomanię lub wydrukować na kartce i nakleić (chociaż kalkomania wygląda o wiele lepiej).
Trzeba jednak przyznać że niektóre osoby mają niebywały talent do ręcznego malowania numerów taborowych itp... PRZYKŁAD
Odkopuję starszy temat, bo chyba będzie najbardziej odpowiedni... Mam kilka pytań odnośnie modeli papierowych, a może raczej ich drukowania.
Model ma mieć numery, herb miasta i tablice kierunkowe. I tu mam problem: model narysowany w Paintcie jest zbyt mały. Herb po zmniejszeniu ma kształt kilku kolorowych pikseli, napis na tablicy pisany ręcznie się nie mieści... Mogę przerysować model w Photoshopie w dużo większej rozdzielczości (będzie dokładniejszy) ale czy jeśli będę chciała go wydrukować (pozostawiając wysoką rozdzielczość, a zmieniając tylko rozmiar w cm) to wydrukuje się też taki dokładny? Tzn... wiem że chyba trochę namieszałam
Chodzi mi głównie o to, jak zrobić takie malutkie napisy (wydrukować), takie jak np. na ściągach albo coś, i żeby to dalej był napis (tekst) a nie czarny pasek? Czy to idzie zrobić tak normalnie, czy musi być jakaś specjalna drukarka? Bo przyznam, że drukarkę mam kiepską i obawiam się, że nie jest w stanie wydrukować czegoś takiego... No i jak się robi kalkomanie?
Model ma mieć numery, herb miasta i tablice kierunkowe. I tu mam problem: model narysowany w Paintcie jest zbyt mały. Herb po zmniejszeniu ma kształt kilku kolorowych pikseli, napis na tablicy pisany ręcznie się nie mieści... Mogę przerysować model w Photoshopie w dużo większej rozdzielczości (będzie dokładniejszy) ale czy jeśli będę chciała go wydrukować (pozostawiając wysoką rozdzielczość, a zmieniając tylko rozmiar w cm) to wydrukuje się też taki dokładny? Tzn... wiem że chyba trochę namieszałam

[fquote="Nikki"]Chodzi mi głównie o to, jak zrobić takie malutkie napisy (wydrukować), takie jak np. na ściągach albo coś, i żeby to dalej był napis (tekst) a nie czarny pasek?[/fquote]
Utwórz plik w photoshopie jako nowy dokument, wpisz rozmiar w cm (najlepiej rzeczywisty, choć może być on mały) i wybierz większą rozdzielczość pliku, nie 72 a np. 300dpi. Plik wtedy będzie miał taki sam rozmiar ale będziesz miała większe pole do manewru przy jego tworzeniu, po wydruku powinno to lepiej wyglądać.
Utwórz plik w photoshopie jako nowy dokument, wpisz rozmiar w cm (najlepiej rzeczywisty, choć może być on mały) i wybierz większą rozdzielczość pliku, nie 72 a np. 300dpi. Plik wtedy będzie miał taki sam rozmiar ale będziesz miała większe pole do manewru przy jego tworzeniu, po wydruku powinno to lepiej wyglądać.
Tak myślałam... Ale dziękiirisbus pisze:Utwórz plik w photoshopie jako nowy dokument, wpisz rozmiar w cm (najlepiej rzeczywisty, choć może być on mały) i wybierz większą rozdzielczość pliku, nie 72 a np. 300dpi. Plik wtedy będzie miał taki sam rozmiar ale będziesz miała większe pole do manewru przy jego tworzeniu, po wydruku powinno to lepiej wyglądać.