[Warsztat] Sprawy techniczne dotyczące modeli papierowych

Junior

Post autor: Junior » 2010-03-04, 16:17

Ogryzek pisze: Co do klei typu Kropelka, Glut itd... To kto widział by takim Klejem kleić karton :nuts:
hmm... ja :D Takie kleje przy odrobinie umiejętności są w zasadzie najlepepsze. kleją szybko, mocno i bezbarwnie.

Awatar użytkownika
Ogryzek
Posty: 553
Rejestracja: 2010-03-03, 15:47
Lokalizacja: Gniezno

Post autor: Ogryzek » 2010-03-04, 16:20

Modelarstwo tym bardziej staranne nie lubisz szybkości... Tym bardziej kartonowe.. No ale cóż, ile modelarzy tyle zdań :retard:

Osobiście nie raz się przekonałem ze pospiech to zły doradca :mruga:

Junior

Post autor: Junior » 2010-03-04, 16:22

co racja to racja. ale czasami idzie na mózg dostać, gdy jakaś część nie chce ci się trzymać :p i wtedy pomaga niezastąpiony przyjaciel: cyjanoakryl.

Awatar użytkownika
Ogryzek
Posty: 553
Rejestracja: 2010-03-03, 15:47
Lokalizacja: Gniezno

Post autor: Ogryzek » 2010-03-04, 16:29

A dla czego nie chce trzymać?? bo zły klej lub sposób klejenia jest stosowany :cool: i o tym pisze.

Blakkatze

Post autor: Blakkatze » 2010-10-23, 19:09

A teraz mam pytanie dotyczące modeli plastikowych i metalowych
Wiem że to nie zgodne z tematem który założyłem ale po co tworzyć kolejny temat
Jak jest taka możliwość prosił bym kolegi admina, o dopisanie do tematu " i innych" to się będzie zgadzało :retard:
A wracając do pytania.
Jak mogę na modelu namalować jakieś napisy i numery. Wiem że mogę skorzystać z np: flamastra ale to nie będzie estetyczne. Czy korzystacie z jakiś szablonów ogólnie dostępnych ( wiem ze są, ale np: do ściśle określonych modeli), lub innych pomocnych rzeczy ? Jak są jak je zdobyć czy zrobić ?
A może z drżeniem ręki malujecie malutkie numerki i literki. :D
chodzi mi o namalowanie numerów taborowych i napisów.

Awatar użytkownika
mzk804
Posty: 25
Rejestracja: 2008-09-04, 12:40
Lokalizacja: Prace Duże k/Warszawy

Post autor: mzk804 » 2010-10-23, 20:30

Blakkatze pisze: Jak mogę na modelu namalować jakieś napisy i numery. Wiem że mogę skorzystać z np: flamastra ale to nie będzie estetyczne. Czy korzystacie z jakiś szablonów ogólnie dostępnych ( wiem ze są, ale np: do ściśle określonych modeli), lub innych pomocnych rzeczy ? Jak są jak je zdobyć czy zrobić ?
A może z drżeniem ręki malujecie malutkie numerki i literki. :D
chodzi mi o namalowanie numerów taborowych i napisów.
Ale po cóż to malować...
W obecnych czasach można zrobić kalkomanię lub wydrukować na kartce i nakleić (chociaż kalkomania wygląda o wiele lepiej).

Trzeba jednak przyznać że niektóre osoby mają niebywały talent do ręcznego malowania numerów taborowych itp... PRZYKŁAD

Awatar użytkownika
Nikki
Posty: 225
Rejestracja: 2005-11-29, 23:38
Lokalizacja: Twierdza Wrocław
Kontakt:

Post autor: Nikki » 2011-09-17, 23:48

Odkopuję starszy temat, bo chyba będzie najbardziej odpowiedni... Mam kilka pytań odnośnie modeli papierowych, a może raczej ich drukowania.

Model ma mieć numery, herb miasta i tablice kierunkowe. I tu mam problem: model narysowany w Paintcie jest zbyt mały. Herb po zmniejszeniu ma kształt kilku kolorowych pikseli, napis na tablicy pisany ręcznie się nie mieści... Mogę przerysować model w Photoshopie w dużo większej rozdzielczości (będzie dokładniejszy) ale czy jeśli będę chciała go wydrukować (pozostawiając wysoką rozdzielczość, a zmieniając tylko rozmiar w cm) to wydrukuje się też taki dokładny? Tzn... wiem że chyba trochę namieszałam :lol: Chodzi mi głównie o to, jak zrobić takie malutkie napisy (wydrukować), takie jak np. na ściągach albo coś, i żeby to dalej był napis (tekst) a nie czarny pasek? Czy to idzie zrobić tak normalnie, czy musi być jakaś specjalna drukarka? Bo przyznam, że drukarkę mam kiepską i obawiam się, że nie jest w stanie wydrukować czegoś takiego... No i jak się robi kalkomanie?

Awatar użytkownika
irisbus
Posty: 483
Rejestracja: 2006-05-08, 17:24
Lokalizacja: Wałbrzych
Kontakt:

Post autor: irisbus » 2011-09-17, 23:58

[fquote="Nikki"]Chodzi mi głównie o to, jak zrobić takie malutkie napisy (wydrukować), takie jak np. na ściągach albo coś, i żeby to dalej był napis (tekst) a nie czarny pasek?[/fquote]
Utwórz plik w photoshopie jako nowy dokument, wpisz rozmiar w cm (najlepiej rzeczywisty, choć może być on mały) i wybierz większą rozdzielczość pliku, nie 72 a np. 300dpi. Plik wtedy będzie miał taki sam rozmiar ale będziesz miała większe pole do manewru przy jego tworzeniu, po wydruku powinno to lepiej wyglądać.

Awatar użytkownika
Nikki
Posty: 225
Rejestracja: 2005-11-29, 23:38
Lokalizacja: Twierdza Wrocław
Kontakt:

Post autor: Nikki » 2011-09-18, 19:19

irisbus pisze:Utwórz plik w photoshopie jako nowy dokument, wpisz rozmiar w cm (najlepiej rzeczywisty, choć może być on mały) i wybierz większą rozdzielczość pliku, nie 72 a np. 300dpi. Plik wtedy będzie miał taki sam rozmiar ale będziesz miała większe pole do manewru przy jego tworzeniu, po wydruku powinno to lepiej wyglądać.
Tak myślałam... Ale dzięki :) Chociaż mimo wszystko nadal mam wątpliwości czy moja drukarka sobie z tym poradzi... ;)

ODPOWIEDZ