Drzwi do 105Na
Drzwi do 105Na
Witam,
dawno tu nie zaglądałem, mam problem. Mianowicie jak zrobić typowe otwierane drzwi do środka dla 105Na w modelu papierowym? Skala obojętna. Wnętrze już jest jakby co i stopnie też. Przekopałem pół internetu i nie mogę znaleźć nic odpowiedniego a pomysłów nie mam. Wiem że są tu geniusze którzy opanują to w 10 minut. Pomożecie?
EDIT: Szkoda że nikt nic nie wie :confused: , chyba skorzystam z rozwiązania... braku rozwiązania. Czyli statyczne.
dawno tu nie zaglądałem, mam problem. Mianowicie jak zrobić typowe otwierane drzwi do środka dla 105Na w modelu papierowym? Skala obojętna. Wnętrze już jest jakby co i stopnie też. Przekopałem pół internetu i nie mogę znaleźć nic odpowiedniego a pomysłów nie mam. Wiem że są tu geniusze którzy opanują to w 10 minut. Pomożecie?
EDIT: Szkoda że nikt nic nie wie :confused: , chyba skorzystam z rozwiązania... braku rozwiązania. Czyli statyczne.
- miechowiczanin
- Kontakt:
Re: Drzwi do 105Na
Proszę wybaczyć, nie często ostatnio tu zaglądam
Zrobiłem mały schemacik mojej wizji takich drzwi. Jakby coś było niejasne to pytać
Zrobiłem mały schemacik mojej wizji takich drzwi. Jakby coś było niejasne to pytać
Ostatnio zmieniony 2016-01-04, 13:16 przez miechowiczanin, łącznie zmieniany 1 raz.
Coś fotka nie bardzo
- miechowiczanin
- Kontakt:
A teraz coś lepiej?
schemat
schemat
Teraz jest spoko A w jaki sposób drzwi można by otworzyć ? Palcem, czy w jakiś zdalny sposób ?
- miechowiczanin
- Kontakt:
Palcem, aż takim technikiem nie jestem, aczkolwiek mam pomysł jak zrobić mechanizm, żeby obie połówki otwierały się w tym samym czasie, tylko wymaga to dopracowania i przetestowania, jak się uda, to się pochwalę
Chyba, że jest ktoś na forum, kto ogarnia silniczki i inne zagadnienia mechaniczno-elektryczne, które dla mnie są czarną magią
Chyba, że jest ktoś na forum, kto ogarnia silniczki i inne zagadnienia mechaniczno-elektryczne, które dla mnie są czarną magią
- miechowiczanin
- Kontakt:
Ja bym te paski trzymające zrobił trochę cieńsze, tulejki też Ale jak na schemat bez dokładnego opisu, to wyszło całkiem, całkiem
Jeszcze jedno - te igiełki, to tylko na górze
Jeszcze jedno - te igiełki, to tylko na górze
Co do pasków i tulejek to było na szybko; a co do igiełek to wiem że tylko na górze ale drzwi po prostu zjeżdżały na dół, więc może dziś pokuszę się o wer. 2
Ja w swojej 105tce zrobiłam drzwi otwierane jak w prawdziwym tramwaju... w sensie identycznie zamocowane. Problem w tym, że nie chcą się otwierać Głównym powodem są druciki mocujące, które po wmontowaniu w drzwi nie chcą się obracać. No i to, że drzwi wyszły krzywe Na poważnie się zastanawiam nad poszukaniem po sklepach jakichś mini śrubek, żeby ich użyć zamiast drucików. Dla przykładu powiem, że wózki jezdne, (które w instrukcji modelu radzili wkleić na zapałce) zamontowałam na zwykłe śruby z podkładkami i nakrętkami. (w papierowym modelu). Rozwiązanie jest genialne, bo dzięki temu wózki mogą się obracać, a w każdej chwili można je odkręcić i zdjąć.
Nikki, a może spróbuj z gwoździami, ale nie wiem, czy Będziesz je w stanie zamocować. Natomiast śrubki różnych długości i grubości spokojnie znajdziesz w sklepach typu Obi, Praktirer, itp
Już mnie olśniło z tymi tulejkami Użyje rurek zaciskowych. Zostaną wmontowane w skrzydła drzwiowe i w obudowy mechanizmów. Dzięki temu będę mogła jednostronnie wkleić druty na stałe, a z drugiej strony wcisnę je w te rurki. I drzwi będą się obracać. Jedynym mankamentem zostanie to, że z uwagi na rurki, drzwi będą musiały być grubsze. Postaram się jutro pokazać na zdjęciach jak ten pomysł wygląda
Spoko. Z nieustającą niecierpliwością, czekamy... wróć... błagamy o zdjęcia
No więc... tak: drzwi do modelu 105Na, wyd. Modelik, skala 1:25. Mam nadzieję że po zdjęciach będzie widać o co chodzi, ale na wszelki wypadek dodam opis w punktach.
1. Wycinamy szablony drzwi.
2. Jedną z części naklejamy na tekturkę i także wycinamy.
3. W miejscach gdzie powinno znaleźć się mocowanie w postaci drutu, wycinamy wąskie paski w tekturce.
4. W wycięte miejsca wklejamy odpowiednio przycięte rurki zaciskowe (do kupienia w sklepach elektronicznych, takich bardziej "dokładnych" bo w Castoramie możemy takich rurek nie znaleźć [a przynajmniej nie takich małych])
5. Naklejamy folię/plastik (szyba) a na nią drugą część (stronę) drzwi - nie ma tego na zdjęciach, ponieważ mam w planie je pomalować i będę te części doklejać później.
6. Naklejamy na tekturkę i wycinamy części łączące (w modeliku jest to część nr 143), i robimy w nich dziury na wklejenie drutów. Ja postanowiłam trochę te części powiększyć, bo przy takich jakie były, zrobienie dziurek, tak żeby się nie rozerwało, graniczyło z cudem
7. I dalej (tego też nie ma na zdjęciach): w części łączące z jednej strony wkładamy małe druciki, które ostatecznie wepną się w rurki, które wkleiliśmy w drzwi, a z drugiej strony, te części zakładamy na wcześniej przycięty drut, który docelowo ma znaleźć się obok skrzydła drzwiowego.
8. Podobnie jak w samym skrzydle drzwiowym, musimy rurki wmontować odpowiednio w pierwszy schodek i w obudowę naddrzwiową.
1. Wycinamy szablony drzwi.
2. Jedną z części naklejamy na tekturkę i także wycinamy.
3. W miejscach gdzie powinno znaleźć się mocowanie w postaci drutu, wycinamy wąskie paski w tekturce.
4. W wycięte miejsca wklejamy odpowiednio przycięte rurki zaciskowe (do kupienia w sklepach elektronicznych, takich bardziej "dokładnych" bo w Castoramie możemy takich rurek nie znaleźć [a przynajmniej nie takich małych])
5. Naklejamy folię/plastik (szyba) a na nią drugą część (stronę) drzwi - nie ma tego na zdjęciach, ponieważ mam w planie je pomalować i będę te części doklejać później.
6. Naklejamy na tekturkę i wycinamy części łączące (w modeliku jest to część nr 143), i robimy w nich dziury na wklejenie drutów. Ja postanowiłam trochę te części powiększyć, bo przy takich jakie były, zrobienie dziurek, tak żeby się nie rozerwało, graniczyło z cudem
7. I dalej (tego też nie ma na zdjęciach): w części łączące z jednej strony wkładamy małe druciki, które ostatecznie wepną się w rurki, które wkleiliśmy w drzwi, a z drugiej strony, te części zakładamy na wcześniej przycięty drut, który docelowo ma znaleźć się obok skrzydła drzwiowego.
8. Podobnie jak w samym skrzydle drzwiowym, musimy rurki wmontować odpowiednio w pierwszy schodek i w obudowę naddrzwiową.